Op globaal niveau wordt de halal-markt geschat op $1,2 biljoen dollar met een jaarlijkse groei van $500 miljard!! Het totale wereldmarktaandeel van halal-voeding is 20%. Deze cijfers komen van Euromonitor International, de wereldleider op het gebied van business intelligence and strategic market analysis.
In Nederland wonen ongeveer 900.000 moslims met de grootste concentratie in de vier grote steden Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Binnen heel Europa tellen we meer dan 14 miljoen moslims. In Engeland (1,6 miljoen), Frankrijk (4,1 miljoen) en Duitsland (3 miljoen) vormen moslims aanzienlijke minderheden die daarnaast een snelle groei laten zien. Al met al moeten we vaststellen dat moslims een enorme afzetmarkt representeren die in de toekomst alleen maar zal groeien.
Een halal-certificaat is meer dan alleen een keurmerk. Afhankelijk van uw core business biedt halal-certificering u de grootste voordelen door de (wereldwijd) stijgende vraag naar halal-producten. Jonge moslims hebben steeds meer behoefte aan one-stop-shop mogelijkheden in de dichtstbijzijnde supermarkt. Zij willen zonder beperkingen uit eten kunnen, of gezellig kunnen mee-eten met collega’s op het werk, zonder zich druk te maken over de halal-waardigheid. Halal gecertificeerde producten door gevestigde bureaus kunnen rekenen op het vertrouwen van moslimconsumenten.
Omdat ‘halal’ niet wettelijk beschermd is, is het praktisch iedereen toegestaan om het woord ‘halal’ op een product te plakken. Moslims zijn hierdoor extra alert op wat zij kopen. Jonge moslim consumenten zijn beter op de hoogte van de islamitische voedingsvoorschriften dan hun ouders en beter geïnformeerd waardoor zij selectiever zijn en steeds bewuster op zoek gaan naar de juiste halal-producten.
Vanwege de groei van het aantal moslims in Nederland en de stijgende vraag van (jonge) moslims, zien we een sterke toename van het aantal halal-producten in Nederlandse supermarkten. Maar niet alleen in supermarkten groeit het aanbod van halal-producten. Ook in de out-of-home markt (restaurants, food service etc.) zien we steeds meer formules die kansen zien in de halal-markt. Halal-certificering speelt hierbij een cruciale rol, omdat niet-islamitische bedrijven het vertrouwen van de moslimconsument niet vanzelfsprekend genieten.
Maar dit is niet alles! Voor veel bedrijven is de belangrijkste reden om tot halal-certificering over te gaan de vraag vanuit het buitenland. Bedrijven die naar islamitische landen exporteren hebben te maken met toelatingseisen, waarbij een halal-certificaat dikwijls vereiste nummer 1 is. H.I.C. heeft inmiddels een wereldwijde werkingssfeer opgebouwd en wordt met uitzondering van een aantal landen overal erkend. Momenteel werken wij aan accreditatie door een aantal zeer strenge landen, zoals Indonesië en de Verenigd Arabische Emiraten.
Ook niet-moslims zijn halal-producten gaan waarderen en steeds meer van hen doen (een deel van) de dagelijkse boodschappen in bijvoorbeeld Turkse supermarkten en bij Marokkaanse slagers. Zij geven aan halal-producten vooral vanwege de kwaliteit en de smaak te prefereren. Een halal-certificaat is dus niet alleen relevant voor moslims, maar voor iedereen die halal-kwaliteit waardeert. Voor u betekent dit een grotere doelgroep en meer groeipotentieel.